Historikk: Janicke Ramfjord Egeberg var fagansvarlig og prosjekterende landskapsarkitekt for prosjektet fra forprosjekt til anbudstegninger da hun var ansatt hos Asplan Viak. Flytlandskap har ansvar for byggefasen. Flytlandskap produserer byggetegninger som teknisk landskapsplan, revidert planteplan med planteliste, detaljer av ulike konstruksjoner som regnbed, vannrenner, oppbygging av dekker/belegg og snitt av vegetasjon, samt revisjon av beskrivelse med NS 3420. Tegningsgrunnlag for dette arbeidet er 3D modell i programmet Rhino. 3D-modellen viser alle elementer som møblering, vegetasjon, kanter, belegg, mur og terreng tilpasset til arkitektens bygg, tilgrensende bygg og de tekniske fags installasjoner.
Prosjektbeskrivelse: Bygningen og hageanlegget restaureres, oppgraderes og fornyes. Kulturhuset Danckert Krohn ble oppført som et laftebygg i 1789, eid av hoffagenten Danckert Danckertsen Krohn. Han eide mange eiendommer i Bergen og ble på den tiden regnet som en av Bergens rikeste kjøpmenn. Bygget ble tatt i bruk som aldersboliger for enslige bedrestilte enker og damer. Huset ble brukt som bolig frem til 1960. Bygget og tomten ble fredet i 1927 siden tomten ligger innenfor middelalderbyen i Bergen.
Huset skal benyttes som kultur- og aktivitetshus med et bredt tilbud til publikum. Det vil benyttes som bydelshus for nabolaget og for ulike organisasjoner, lag og foreninger. Bygget vil også huse Bergen kommunens administrasjon for kulturtilbud.
Nytt hageanlegg med regnbed og historisk beplantning: Gjennom tidene har hageanlegget blitt forsømt. Det vil etter totalrestaurering fremstå i ny prakt med høy standard. Hageanlegget har hatt ulike stilformer gjennom tidene, og det ble vurdert stilmessig forsvarlig å videreutvikle et sentralt hageanlegg med symmetrisk utforming i tråd med den barokkinspirerte stilen som var rådende ved husets byggeår. Kulturminneloven har vært retningsgivende for prosjekteringen.
Regnbed er nødvendige tiltak for å lagre og infiltrere overvann og er i samsvar med Bergen kommunes tretrinnsstrategi for åpen og lokal håndtering av overvann. Det vil etableres fem nye regnbed i hageanlegget. Plantevalget i regnbedene og i hageanlegget generelt tar utgangspunkt i anleggets historie, men tilpasses regnbedenes funksjon og plantenes vanntoleranse.
Plantene er også valgt ut fra estetiske hensyn som farger og form, samt at bedet skal ha prydverdi gjennom hele sesongen. Beplantingsmønstrene i plantebedene er inspirert av anlegg fra samme tid. Det er formelt bygget opp med fokus på symmetri. Det er kun stauder i regnbedene, kantet med buksbom som var vanlig på den tiden. Det vil bli hekker og busker som danner struktur og innramming.
Det eksisterende lerketre som står rett innenfor muren mot Danckert Krohns gate er et viktig element fra forrige århundre og skal bevares og vedlikeholdes av en arborist.
Det legges opp til bruk av få, solide og helhetlige materialer som finnes i anlegget i dag. På gangveiene suppleres det med knust naturgrus med grått og hvitt tilslag. Grus som belegg har historisk sett vært brukt siden 1789.
Eksisterende skiferheller skal bevares, gjenbrukes og suppleres som belegg, i tillegg til å fungere som kantstein i forbindelse med regnbed og andre avgrensinger. Vannrenner blir viktige elementer i det nye hageanlegget og vil sørge for å føre vannet åpent og lokalt til regnbedene. Det tilstrebes ny møblering og sykkelparkering i hageanlegget.
Etablering og utføring av parkanlegget vil skje våren 2025.
Flytlandskap fikk fortelle historien om Forskningsparken og hvilke muligheter et blågrønt...
Skippergata 3 med ny cafe', Haandtrykk, tidligere kjent som Grei kafe’ er en viktig bygning i...
Næringsbygg
Det nye Helgerudkvartalet vil inneha en viktig rolle som landemerke og portal mot det nye...